Ålands Fotbollförbunds utmärkelser 2015

Detta år kommer priserna att utdelas i halvtid i matchen IFK - VPS den 25 oktober på WHA.
Samtliga nominerade inbjudes till VIP- lunch 12:00-12:45 på WHA. (Matchen startar 13:00).

Juryns nomineringar med motivering;

Guldbollen herrar

Rezgar Amani, FC Åland – Teknisk och snabb målkung som med sina 37 mål i division 3 bidrog till att FC Åland vann serien och tog steget upp i Tvåan.

Daniel Sjölund, IFK Norrköping – En rutinerad allsvensk mittfältare som tillhör lagets bästa spelare. Han är i dag en komplett spelare, stark både i defensiven och offensiven och kanske den enskilt största orsaken bakom IFK:s förvandling från att vara nedflyttningshotat till att utmana om guldet.

Jani Lyyski, IFK Mariehamn – Den grönvite lagkaptenen gjorde återigen en stark ligainsats och fick äntligen kröna karriären med en cuptitel. Stabil i försvarsspelet och ett ess på fasta situationer. En ledargestalt och ett föredöme med sin seriösa inställning.

Guldbollen damer

Ellen Ahlström, MPS - Flyttade österut för studier och har under säsongen representerat MPS i division 1, där hon som målvakt spelat 14 matcher. Laget slutade på sjunde plats. Ellen är i dag en tuff och stabil målvakt som tycker om att dirigera sina medspelare. Hon var även lagkapten för förbundslaget i internationella öspelen.

Maja Lindqvist, Åland United – Gjorde sin första hela säsong i Åland United och blev omskolad från mittfältare till ytterback, vilket hon klarat av med bravur. Hon har spelat från start i de flesta matcher.

Adelina Engman, Kopparbergs/Göteborg FC – Tog klivet till en av världens bästa damligor; Damallsvenskan, där hon fajtats om en plats i startelvan. Hittills har hon startat i åtta matcher och blivit inbytt i sju. Hon har gjort tre mål och en assist i damallsvenskan och öst in mål i föreningens F19-lag. ”Adde” är även bofast i Finlands damlandslag.

Silverbollen pojkar

Elias Eriksson, IFK Mariehamn/FC Åland – En mångsidig mittfältare som huserat framgångsrikt i IFK:s a-juniorlag och FC Åland, samt ingått i IFK:s ligalag under säsongen. Debuterade i ligan redan i fjol med moget spel.

Marc Nordqvist, IFK Mariehamn – En spänstig och modern målvakt, som även är duktig med fötterna. Bra på att dirigera sina medspelare och stark i närspelet. Gjorde ligadebut redan förra under säsongen.

Thomas Mäkinen, IFK Mariehamn - Har en fantastisk speluppfattning. En mångsidig spelare med ett säkert passningsspel. Spelat flera ligamatcher och även representerat Finlands U19-landslag under året.

Silverbollen flickor

Maja Lindqvist, Åland United - Gjorde sin första hela säsong i Åland United och blev omskolad till ytterback, vilket hon klarat av med bravur. Hon har spelat från start i de flesta matcher.

Sofia Lindström, Åland United - Gjorde sin första säsong med Åland United och har fått mycket speltid. Främst som inhoppare, men även ett par matcher från start. Sofia är en snabb offensiv spelare.

Lina Holm, IFK Mariehamn dam - En viktig spelare på mittfältet i ett relativt nytt IFK dam. Lina har en bländande teknik och levererar många fina passningar match efter match. Hon delade också segern i den interna poängligan.

Årets tränare

Daniel Norrmén, IFK Mariehamn dam/ÅFF förbundslag - Med många nya unga spelare i truppen lyckades han föra laget till ännu en serieseger i Upplands division 3. Daniel förde även förbundslaget till en silvermedalj i internationella öspelen.

Pekka Lyyski, IFK Mariehamn herr - Fick i sin fjortonde raka säsong som IFK-tränare äntligen vinna en nationell titel. Cuptriumfen blev ett värdigt avsked för en av åländsk fotbolls största ledare genom tiderna.

Alexandre Semenov, FC Åland - Har varit en stor bidragande orsak till FC Åland succé och avancemanget till division 2. Skicklig tränare som utvecklat FC Ålands spelsätt, duktige taktiker och som fått flera spelare att växa som fotbollsspelare.

Årets mest värdefulla spelare

Cynthia Uwak, Åland United - Gjorde 23 mål i damernas liga, vilket räckte till andra plats i den totala skytteligan och var en stor bidragande faktor till att ÅU var med i medaljstriden.

Rezgar Amani, FC Åland - Teknisk och snabb målkung som med sina 37 mål i division 3 bidrog till att FC Åland vann serien och tog steget upp i Tvåan.

Jani Lyyski, IFK Mariehamn herr - Den grönvite lagkaptenen gjorde återigen en stark ligainsats och fick äntligen kröna karriären med en cuptitel. Stabil i försvarsspelet och ett ess på fasta situationer. En ledargestalt och ett föredöme med sin seriösa inställning.

Årets lagprestation

FC Åland - för serieseger i div 3

IFK Mariehamn dam - för serieseger i div 3

IFK Mariehamn herr - för seger i den finländska cupen

Årets domare

Pristagare utsedd av Domarklubben, presenteras vid prisutdelningen.